Składniki:
- kurczak ( około 1,3- 1,5 kg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhu8WRa7qUrnwya8tGos-xdLm4T6ZUPA50s4cZkhGdM_EvBrBEhyRQcHfV3W7lFge-LorAdttPyWlrw55AG3ez1ZieWgFxPhkDzu1UoHYHDxMWE6T4j698q72_iEzXlgfNKW6fUotpmyffQ/s320/mDSC_0390.jpg)
- pieprz
- 5 ząbku czosnku + 2 całe główki
- 4 małe kwaśne jabłka
- łyżka soku z cytryny
- 2 marchewki
- 5 małych cebul
- 2 łyżki oliwy
- 150 g stopionego masła
Przygotowanie:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkSPGw3d545MJeG-VykgtNl-wdqboRd8AWo2qe5pqLdALd7qdj4OWHAQl3Wkei5R3Yvc41jj6ndKpBH_Ka8PF-21XftwEeBU1rvDeGAUMdyzf4Rfd4nC4EVpVxA0A6hqUdn8P04Lqn73GA/s320/mDSC_0394.jpg)
2. Jabłka obrałam, usunęłam z nich gniazda nasienne i pokroiłam w grubą kostkę.
3. Kurczaka wyjęłam z lodówki, umieściłam w żaroodpornym naczyniu, a do jego środka włożyłam część jabłek. Posmarowałam połową roztopionego masła i piekłam przynajmniej 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, pamietając aby co kilka minut polewać go pozostałym stopionym masłem, a później sokiem, który wypłynie podczas pieczenia.
4. Resztę jabłek skropiłam sokiem z cytryny i włożyłam do lodówki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmBmawpwIliU4fX8YGahxOx60wXGMpwil8cITLBC8ddnLrARgXtjMNOGUxYblEZvAfgDd2LKOKCL2XFFLrOKxlxmpDZt7RZc0RAL6TPU7oaqC1lR-haAlQ7xl2VIW8ibK17jMBNOfbkzVX/s320/mDSC_0406.jpg)
6. W czasie kiedy kurczak się piecze, rozgrzałam na patelni oliwę, umiesciłam na niej, stroną przecięcia do dołu, marchewki, cebulę i czosnek. Smażyłam 7 minut, posoliłam i 15 minut przed końcem pieczenia mięsa dodałam je do niego. Polałam masłem i sokiem z pieczenia.
7. Pod koniec pieczenia nakłuwam udko, sprawdzając czy kurczak jest gotowy. Jesli wypływajacy sok jest przeźroczysty, wyjmuje z piekarnika.
* inspiracja "Magazyn Kuchnia"
mmm... ale kuszący sposób na kurę!
OdpowiedzUsuń