- 10- 15 dag płatków migdałowych
- szklanka miękkiego masła
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki do oprószenia ciasteczek
- 2,5 szklanki mąki
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C.
2. Na blasze rozsypałam płatki migdałowe, które w piekarniku prażyłam 6 minut. Gotowe ostudziłam.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7JdB5-qExjITyMStLjIce3p5Xm5Z_eSDlM-dkAj3ecO5py_BG81oo27358jfpgtCJcYiYcJBMZ1N-Pxkz9ZQPtcHx24gxIb9WaZStnmH0g29YNHelKZJC-5O6CA4PaLPzU_N3Gz8lKcQa/s200/IMG_20131225_213420.jpg)
3. Mąkę wymieszałam z solą i ostudzonymi migdałami, po łyżce dodawałam do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach.
4. Z ciasta ulepiłam kulki o średnicy 2 cm. Ułożyłam je na blasze wyściełanej pergaminem. Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.
5. Gotowe ciastka studziłam kilka minut na kratce, po czym obtoczyłam w cukrze pudrze.
pyszne małe słodkości nie tylko dla gości! :]
OdpowiedzUsuń