- szklanka komosy ryżowej (quinoa)
- 1- 2 pietruszki
- 1 duża albo 2 średnie marchewki
- 1 kwaśne jabłko
- 2- 3 średnie buraki
- szklanka orzechów laskowych, posiekanych i podprażonych na patelni
- pęczek natki pietruszki, posiekany
- 2 łyżeczki oleju
Składniki na dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni C.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgzVNw8d6BJWT3tptL9ReNU5SJcUpTtxJ-hmbTMYENNwfFGO7Yv4UoKCiLLEhbp8uWthW9foWxh6qYAjtMnpV4VarF1DrVg83nW0AHZywPnd_xGVq275ab3RwLvVut8qu7fdVSq5K7zcjXS/s1600/mDSC_0817.jpg)
3. Komosę ryżową opłukałam zimną wodą, zalałam 1,5 szkl wody, dodałam odrobinę soli i łyżkę oliwy. Gotowałam (co jakiś czas mieszając) na małym ogniu, do chwili kiedy komosa wchłonęła całą wodę i stała się miękka (20- 30 minut).
4. Gotową komosę przełożyłam do dużej miski, delikatnie wymieszałam widelcem i odstawiłam do ostudzenia.
5. Warzywa wyjęłam z piekarnika, ostudziłam i pokroiłam w kilkucentymetrowe paski. Dodałam obrane i pokrojone w kostkę jabłko, posiekaną tatkę pietruszki i orzechy laskowe. Wymieszałam.
6. Wszystkie składniki dressingu połączyłam ze sobą i dodałam do miski z quinoa i warzywami. Całość delikatnie wymieszałam.
* inspiracja: jadlonomia.com
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuń