- szklanka mąki pszennej tortowej
- szklanka mąki pszennej razowej
- szklanka suchego maku
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki mokre:
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanki maślanki
- miąższ z jednej laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
dodatkowo:
- garść płatków migdałowych albo posiekanych migdałów
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVXFkimXS7u9lbfEBihUNrx79r3h1u01i5bVZvv7ff0Ryc00jaBIXbqEKi_kP6fJQxfCTQy_cwVaQ_YJYg4HMdHkjPgZWwp6jMDm7Tv4q-SGmUGBR61DnaDnNykhtZYLCZgdGdUB5wnnMS/s1600/IMG_20141020_202752.jpg)
1. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C.
2. Do miski przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodałam pozostałe suche suche składniki. Wymieszałam.
3. W drugiej misce wymieszałam mokre produkty: olej, jajka, maślankę i wanilię. Połączyłam je z zawartością pierwszej miski.
4. Dodałam migdały i skórę pomarańczową i jeszcze raz krótko wymieszałam łyżką.
5. Łyżką przełożyłam gotową masę do papierowych foremek (najlepiej tłuszczoodpornych)
6. Formę z babeczkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 25 minut, aż muffiny wyrosły i nabrały złotego koloru.
7. Upieczone przełożyłam na kratkę do studzenia ciasta.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz