- 150 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki kakao
- 2 duże jajka lub 3 małe
- 2 łyżeczki sody
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 4 łyżki powideł śliwkowych
Przygotowanie:
1. W garnku rozpuściłam masło, dodałam cukier, kakao i mleko.
2. Gotowałam około 5 minut. Odlałam 1/3 szklanki masy, a resztę ostudziłam. Do wystudzonej masy dodałam powidła śliwkowe, przyprawę do piernika i roztrzepane jajka. Wymieszałam.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjB8-AbxxVtZEL1Ci8ASlx0MyKLKvXkiJdoPCI6CPtEbUh9pLkjkL-UQSNw4S2i-4liW3uka-_0i28NzwhCyZX2h8Y7arzoUmh7NJADefdN4TlvWIBz5aO2zX0NGK2NBUIt1UWfFfB8j8hK/s1600/IMG_20141125_132245.jpg)
4. Formę na babkę z kominem o średnicy 22 cm wysmarowałam masłem i posypałam mąką. Przelałam do formy gotową masę.
5. Piekłam w 180 stopniach Celsjusza około 50 minut (do suchego patyczka). Kiedy babka ostygła polałam podgrzaną odłożoną polewą kakaową.
* przepis: pieczarkamysia
Musiała pachnieć fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń