- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
60 g cukru
- 4 łyżki roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- szklanka ciepłego mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 20 g świeżych drożdży
oraz:
-1 roztrzepane jajko
-2 łyżki mleka
- sezam albo mak
Przygotowanie:
1. Z drożdży zrobiłam zaczyn.W miseczce świeże drożdże wymieszałam z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz łyżką cukru. Odstawiłam przykryte ściereczką (bądź folią spożywczą) na 15 minut, w ciepłe miejsce.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi40Gvvu_ppWnplAFpqsVx-QZ8d1aOsUZV1N0HsRyFv4JOINrHO07xfeNxBs1xLpCNXz8ympfyYoTFwUodibADK0xspJ4yGTkzdSziE0KPHPEauD2BEl0raqSnXtITI9bJpA4oeI3CKKmu-/s1600/IMG_20141118_224420.jpg)
3. Chałkę przykryłam i ponownie pozostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut.
4. Przed pieczeniem posmarowałam 2 łyżkami mleka z i roztrzepanym jajkiem. Oprószyłam sezamem/ makiem.
5. Piekłam około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175º C. Gotową studziłam na kratce.
Mięciutka, pachnąca... Idealna :)
OdpowiedzUsuń