- 226 g masła
- 220 g cukru
- 5 białek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 375 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 355 g mleka
- barwniki w żelu (fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony)
Przygotowanie:
1. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiałam do miski.
2. W drugiej misie umieściłam masło, które zmiksowałam na gładką, puszystą masę.
3. Stopniowo, cały czas miksując, dodawałam cukier. Wbijałam białka, jedno po drugim i miksowałam. Dodałam ekstrakt i wymieszałam.
4. Do zmiksowanej masy maślanej dolewałam mleko na przemiennie z suchymi składnikami z pierwszej miski. Miksowałam do połączenia się produktów.
5. Ciasto zważyłam, otrzymany wynik podzieliłam na 6.
6. Każdą część ciasta umieściłam w osobnej miseczce. Do każdej z nich dodałam odrobinę innego barwnika: fioletowego, niebieskiego, zielonego, żółtego, pomarańczowego, czerwonego. Wymieszałam dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy.
7. Ciasto przełożyłam do 6 jednorazowych foremek aluminiowych o średnicy 22 cm.
8. Wstawiłam do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i piekłam około 15 - 20 (do suchego patyczka).
9. Gotowe wyjęłam z piekarnika i studziłam na kratce.
Składniki na krem:
- 900 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- kilka łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cytrynowego
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5_U8EImkIcbSpSCq6S87OSCV1_spqdfCsQkfL5dYK19nywHPeJ4BXcQKE2liW60GItPHm0ErUaylX-IehF4JKWR8EfNo8QcnvpaZLjITCM4xwySE-DFh1USHWDCYG2MUGDZ1KeetLN9EZ/s1600/IMG_20150321_203530.jpg)
Przygotowanie:
1. Śmietanę kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder i ekstrakt.
2. Dodałam serek mascarpone i wymieszałam.
Wykończenie tortu:
1. Poszczególne blaty ciasta przekładałam kremem: blat fioletowy położyłam na paterze i posmarowałam kremem, następnie to samo uczyniłam z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym.
2. Wierzch i boki tortu posmarowałam kremem śmietankowym.
3. Cały tort schłodziłam w lodówce przez minimum 3 godziny przed podaniem.
przepis: mojewypieki.com
Piękne kolorki :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam go za wizualny efekt ;)
OdpowiedzUsuńPiękna tęcza i na pewno pyszna:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!:))