![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiauWinpoK5F3NRz9VMKU57361MfOb6MsqhTS2FQYl-SZCHWX_b1FJxJ6Vnl0D9kM414wVXxqzk3i33dl1mj5YWXPorEjKl3ZqqqP1pu3YsZVvG5Gc9U6rN6SbJl1TbjBI9BqUw8jhFiO8M/s320/IMG_6029.jpg)
- 1/2 kostki masła
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki kajmaku
- łyżka esencji waniliowej (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
- cukier puder do podania
Przygotowanie:
1. Masło roztopiłam w rondelku i ostudziłam.
2. Jajka ubiłam z cukrem na białą puszystą masę. Dodałam do niej stopniowo przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i miksowałam na gładką masę. Wlałam kajmak oraz wanilię i miksowałam do momentu, aż rozpuścił się w masie.
3. Wlałam masło zmiksowałam aż konsystencja stała się jednolita.
4. Ciasto przelałam do uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy na babę.
5. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. 6. Po upieczeniu babkę lekko ostudziłam, wyciągnęłam z formy i odstawiłam do całkowitego ostygnięcia.
7. Podałam posypaną cukrem pudrem.
gotujebolubie
Brak komentarzy
Prześlij komentarz