To dyniowe smoothie bowl, to odżywcze, gęste śniadanie, które pęka od jesiennych smaków i przypraw. Dzisiaj w czasie tego śniadania rządzą warzywa! A banan jest jedynym owocem zaproszonym na tę imprezę, tylko po to, aby dodać trochę słodyczy. Natomiast kalafior gotowany na parze i mrożony, zupełnie nie smakuje jak kalafior, za to dodaje odrobinę "śmietanki" do smoothie.
Składniki:
- ½ szklanki puree z dyni
- ½ szklanki gotowanej na parze i mrożonej dyni piżmowej
- ½ mrożonego banana
- ½ szklanki mrożonego kalafiora
- 2-3 daktyle (bez pestek) do smaku (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ⅛ łyżeczki goździka, mielonego
- ⅛ łyżeczki ziela angielskiego, mielonego
- 1 łyżka masła migdałowego
- ¼-⅓ napoju roślinnego (użyłam mleka kokosowego, ale można użyć dowolnego innego mleka, a nawet kawy o smaku pumpkin spice latte)
Dodatki:
- granola
- płatki kokosowe
- nasiona chia
- masło migdałowe
- pestki dyni
Przygotowanie:
1. Połączyłam puree z dyni, dynię piżmową, banana, kalafiora, daktyle, przyprawy, masło migdałowe i mleko w blenderze . Jeśli jest to konieczne należy dodać więcej płynu, aby uzyskać całkowicie gładką mieszankę.
2. Zmiksowane smoothie przełożyłam do miski i udekorowałam wybranymi dodatkami.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz