Robiłam wiele granoli, ale do tego przepisu, który pochodzi z bloga "Moje Wypieki" wracam nieustannie.
Składniki:
Składniki:
- 450 g płatków owsianych
- 120 g ziaren słonecznika
- 120 g ziaren sezamu (jasnego)
- 175 g przecieru z jabłek (zamiast dodałam 1 jabłko starte na tarce)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 120 g brązowego syropu ryżowego lub golden syrupu zastępuję najczęściej płynnym miodem)
- 4 łyżki płynnego miodu
- 100 g jasnego brązowego cukru
- 250 g migdałów
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 300 g rodzynków
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni C.
2. W dużej misce wymieszałam starannie wszystkie składniki z wyjątkiem rodzynek. Przełożyłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 30-40 minut. W czasie pieczenia granolę mieszałam kilka razy. Gotową ostudziłam, wymieszałam i przełożyłam do szczelnie zamkniętego pojemnika. Można ją wtedy przechowywać przez wiele tygodni.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz