Jedno z częstych śniadań w naszym domu, szczególnie w okresie jesienno- zimowym. Kaszę jaglaną można zastąpić dowolnym ziarnem np. owsem, gryką, prosem czy żytem i podać ze sporą ilością ulubionych dodatków i owoców.
Składniki na 1-2 porcje:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1-1,25 szklanki mleka migdałowego
- 1 łyżeczka naturalnej wanilii
- szczypta soli
- 2 jabłka albo 1 duże
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżka miodu
Dodatki (opcjonalnie):
- masło z orzechów
- miód lub syrop klonowy
- posiekane migdały
- nasiona konopii
Przygotowanie:
1. Kaszę wypłukałam na sitku pod bieżącą wodą.
2. Przełożyłam do rondelka wraz z mlekiem migdałowym, wanilią i solą. Gotowałam na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza zrobiła się miękka i mleko zostało wchłonięte (około 15 minut).
3. Kiedy kasza jaglana się gotowała rozgrzałam piekarnik do 200 C. Jabłka pokroiłam na małe kostki i oprószyłam cynamonem, imbirem, goździkami i miodem.
4. Przeniosłam kostki jabłkowe na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i piekłam przez 7-10 minut.
5. Ugotowaną kaszę jaglaną przełożyłam do miseczek i podałam z pieczonymi jabłkami i ewentualnie pozostałymi dodatkami.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz