Fasolka szparagowa i mielone mięso to jedno z ulubionych dań mojej rodziny. Danie jest łatwe do przygotowania, a jego wykonanie zajmuje około 30 minut. Do jego przygotowania można użyć świeżej zielonej fasoli lub mrożonej.
Można również zrobić z tego danie bezmięsne , wtedy używam pokruszonego twardego lub bardzo twardego tofu, które zastępuje mięso mielone.
- 500 g fasolki szparagowej
- 400 g ulubionego mięsa mielonego
- 400 g obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- szczypta mielonego kminu rzymskiego
- garść natki pietruszki do posypania
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz
- cukier do smaku
Przygotowanie:
1. Fasolkęszparagową umyłam i z obu stron obcięłam końcówki. Umieściłam w garnku, zalałam wodą i dodałam łyżeczkę cukru. Kiedy woda się zagotowała wsypałam łyżkę soli (można mniej) i gotowałam jeszcze 7-10 minut, aż fasolka zrobiła się al dente. Odcedziłam i pozostawiłam do ostygnięcia.
2. Kiedy fasolka się gotowała cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę albo w piórka. Obrane ząbki czosnku drobno posiekałam.
3. Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam cebulę. Dodałam mięso mielone, delikatnie posoliłam, pieprzyłam i podsmażyłam, co jakiś czas mieszając, aż mięso zmieniło kolor.
4. Dodałam czosnek i dołożyłam pokrojone pomidory. Przyprawiłam suszoną bazylią, słodką i ostrą papryką. Dodałam odrobinę octu balsamicznego i kuminu. Kiedy sos się zagotował doprawiłam go do smaku. Włożyłam odlaną, ugotowaną fasolkę, wymieszałam i podałam z posiekaną natką pietruszki.
![]() |
Dodaj podpis |
Brak komentarzy
Prześlij komentarz