Przepis na to pyszne ciasto pochodzi z piekarni w Tel Awiwie, Delicatessen. Jest delikatne, wilgotne. Ma subtelny smak pomarańczy i kokosa, a ilość maku jest wyważona.
Składniki:
- ¾ szklanki (120 g) plus 2 łyżki mąki pszennej
- ¾ łyżeczki (3 g) proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki (65 g) maku
- 1/3 szklanki (30 g) wiórków kokosowych
- 2/3 szklanki śmietany 18%
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 55 g miękkiego masła
- 2 łyżki (30 ml) oleju
- ½ szklanki (100 g) cukru pudru
- ½ szklanki (110 g) trzcinowego cukru
- 1 łyżka miodu
- skórka z jednej pomarańczy, drobno starta
- 3 duże jajka
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzałam do 160C. Keksówkę wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką.
2. W średniej misce wymieszałam mąkę, proszek do pieczenia, mak i wiórki kokosowe,
a w małej misce wymieszałam śmietanę i sok z pomarańczy.
3. W makutrze ubiłam masło, olej, cukier puder, cukier trzcinowy, miód i skórkę pomarańczową.
Miksowałam około 4 minut do uzyskania, gładkiej, puszystej masy. Dodawałam pojedynczo po jajku,
dobrze ubijając po każdym dodaniu.
4. Do masy jajeczno-maślanej dodałam połowę zawartości miski z mąką, która ubijałam na niskich
obrotach potem śmietanę z sokiem pomarańczowym, a następnie resztę mąki.
5. Ciasto przełożyłam do keksówki i piekłam 50-60 minut do tzw. Suchego patyczka.
Przepis: Pretty. Simple. Sweet.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz