W
weekend
w entym dniu kwarantanny Przyjaciele zrobili nam prezent
niespodziankę i zostawili mnóstwo frykasów pod
drzwiami.
Koszyczek był bardziej obfity od tego, który
niósł Czerwony Kapturek do babci 🍫🔪🌮🍅🥚🔪
Z
niektórych tych pyszności powstały super burgery. Ale nie mogło
być inaczej jeśli wołowina na nie była najlepszej jakości 🍔.
Składniki na 3 hamburgery:
\- 500 g wołowiny (antrykot lub rostbef)
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól (używam himalajską)
- musztarda Dijon
Składniki na karmelizowana cebulę:
- 2 cebule (mogą być czerwone, nawet lepiej)
- 2 łyżki masła
- łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Składniki na Aioli:
- 1 duże żółtko
- łyżeczka musztardy Dijon (można spróbować inna musztardę)
- 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku w proszku
- pieprz czarny do smaku
- szczypta soli
oraz:
- kilka liści sałaty/rukoli
- 1-2 ogórki konserwowe/ kiszone pokrojone w plasterki
- plasterki pomidora
- 3 bułki do burgerów
![]() |
koszyczek ;-) |
Przygotowanie Aioli:
1. Czosnek obrałam i starłam na tarce o drobnych oczkach ( zaleca się rozbić je w moździerzu). Dodałam sól i roztarłam na gładką pastę.
2. Wymieszałam żółtko z musztardą Dijon i sokiem z cytryny.
3. Powoli wlewałam oliwę z oliwek, cały czas mieszając, aż konsystencja stała się kremowa.
4. Dodałam czosnek oraz odrobinę pieprzu, sok z cytryny i wymieszałam.
5. Przed podaniem wstawiłam na około godzinę do lodówki.
Przygotowanie karmelizowanej cebuli:
1. Na małej patelni rozgrzałam masło. Dodałam cebule obrane i pokrojone w półplasterki. Oprószyłam szczyptą soli i smażyłam około 2 minut. Wlałam 2 łyżki wody, patelnię nakryłam, a cebulę dusiłam 10 minut na wolym ogniu. Po tym czasie zwiększyłam płomień na duży, wsypałam cukier, dodałam ocet i smażyłam kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Przygotowanie hamburgerów:
1. Z mięsa uformowałam kotlety o grubości 2,5 cm. Obficie doprawiłam jedną stronę solą i pieprzem.
2. Porządnie rozgrzałam suchą patelnię do grillowania. Położyłam na nią burgery doprawioną stroną do dołu i na sporym ogniu smażyłam 2-3 minuty.
3. Doprawiłam solą, pieprzem drugą stronę burgerów i posmarowałam musztardą Dijon, po czym przełożyłam kotlety na drugą stronę i smażyłam około 3 minut.
4. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni C. Bułki przecięłam na pól i opiekałam około 2-3 minut.
5. Po wyjęciu z piekarnika posmarowałam każdą z bułek sosem Aioli, ułożyłam sałatę, na nią mięso. Dodałam kilka plasterków ogórka, karmelizowana cebulę i pomidora. Przykryłam i od razu zjadłam.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz