Ostatnio różnego rodzaju ucierane ciasta cieszą się w naszym domu powodzeniem. Doszło do tego, że zastępują nam pieczywo. To ciasto świetnie smakuje od razu po ostygnięciu, obficie posmarowane masłem.
Składniki:
- 100 g dyni piżmowej, obranej i pokrojonej na małe kawałki
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
- 100 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
- 25 g płynnego miodu
- 1 duże jajko, rozkłócone
- 100 g rodzynek
- 50 g uprażonych migdałów w płatkach
- 160 g mąki ze środkiem spulchniającym
- ¼ łyżeczki soli
- 60 ml mleka 3,2 %
Przygotowanie:
1. Dynię włożyłam do małego rondla i zalałam wodą. Postawiłam na średnim ogniu, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam około 10 minut, aż dynia stała się miękka. Odcedziłam i rozgniotłam widelcem.
2. Rozgrzała piekarnik do 190 stopni C (170 stopni C z termoobiegiem).
3. Do misy miksera wrzuciłam pokrojone w kostkę masło, cukier, skórkę z pomarańczową i miód. Ucierałam około 3 minut do uzyskania gładkiej, jasnej masy. Dodałam jajko, ostudzone puree z dyni, rodzynki i migdały. Zmiksowałam na małych obrotach.
4. Mąkę i sól przesiałam do osobnej miski. Partiami dodawałam do masy na przemian z mlekiem. Miksowałam na małych obrotach, aż składniki się połączyły, nie dłużej.
5. Ciasto przełożyłam do natłuszczonej i wyściełanej papierem do pieczenia keksówki. . Piekłam 50 minut, ąż patyczek wbity w środek był czysty po wyjęciu.
6. Blachę wyjęłam z piekarnika. Odstawiłam na 15 minut do przestygnięcia, a następnie wyjęłam ciasto z formy. Zostawiłam do ostygnięcia, wyjęłam papier.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz