Cudownie lekkie i bezglutenowe muffinki z mojej ulubionej książki „Słodko” Yotama Ottolenghiego i Helen Goh. Można robić je w 6 foremkach do babeczek albo w 12 papilotkach do muffinek. Według przepisu Yotama i Helen podaje się je z czekoladową polewą. Ja ganache pomijam, bo i bez tego deser jest mocno czekoladowy i przepyszny.
Składniki na muffiny:
- 160 g masła pokrojonego w kostkę
i 20 g stopionego do natłuszczenia foremek (jeśli robimy w formach do babeczek)
- 200 g gorzkiej, posiekanej czekolady (70% miazgi kakaowej)
- 160 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, zmieszanej z 1 łyżką wrzątku
- 25 ml amaretto
- 160 g mielonych migdałów
- 5 dużych jajek, białko oddzielnie od żółtek
- ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie muffinek/babeczek:
1. 160 g masła i czekolady włożyłam do żaroodpornej miski. Postawiłam ją na garnku z lekko wrzącą wodą, tak by dno nie dotykało wrzątku. Gdy masło i czekolada stopiły się wymieszałam trzepaczką i zdjęłam miskę z garnka. Dodałam połowę cukru, kawę, likier, migdały i żółtka. Wymieszałam i odstawiłam na bok.
2. Białka, sól umieściłam w misie miksera z zamontowaną rózgą. Ubijałam na wysokich obrotach przez minutę na niezbyt sztywną pianę. Powoli dodałam pozostały cukier i ubijałam 3-4 minut, aż piana stała się lekka i sucha.
3. Nałożyłam łyżkę piany do masy czekoladowej i przemieszałam. Dodałam resztę piany delikatnie mieszając. Odstawiłam na godzinę w temperaturze pokojowej by ciasto odpoczęło.
4. Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni C (albo 160 z termoobiegiem).
Jeśli robię ciastka w formach do babeczek na natłuszczam foremki masłem.
Łyżką nakładam ciasto do ¾ wysokości papilotek albo foremek. Umieściłam je na blasze, wstawiłam na środkowy poziom piekarnika i piekłam 20- 25 minut obracając blachę w połowie pieczenia, aż babeczki były gotowe, a na patyku wbitym w środekpo wyjęciu pozostało tylko kilka okruchów (ciasto nie może być płynne).
Wyjęłam z piekarnika odstawiłam na 10 minut, a potem ułożyłam foremki do góry dnem na kratce.
Muffinki/ babeczki można polać czekoladowym ganche ( ja te pomijam)
Składniki na ganache na wodzie:
- 85 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej
- 35 g drobnego cukru
- 35 g syropu glukozowego
- 60 ml wody
- nasiona z ½ laski wanilii
-35 g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę o boku 2 cm
Przygotowanie ganache:
1. Czekoladę wkładam do średniej miski i odstawiam na bok. Cukier i syrop glukozowy wkładam do rondla i ustawiam na niewielkim ogniu. Mieszam, a gdy cukier się rozpuści zwiększam płomień na średni i doprowadzam do wrzenia, kilka razy delikatnie mieszając. Gotuje około 7 minut, aż płyn robi się jasno bursztynowy. Zdejmuję z ognia i ostrożnie wlewam wodę. Stawiam rondel z powrotem na ogniu, dodaję nasiona wanilii i ponownie doprowadzam do wrzenia, cały czas mieszając, aż karmel się rozpuści. Zdejmuję z gnia, odstawiam na minutę i wlewam do miski z czekoladą. Odstawiam na 5 minut, a następnie mieszam trzepaczką na gładko. Dodaję po kilka kawałków masła, za każdym razem mieszając, aż dodam całe masło.\, a polewa staje się gładka i lśniąca.
2. Nakładam ganache ana babeczki/muffinki, by łagodnie spłynął po bokach. Czekam, aż zastygnie, po czym podaję.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz