Składniki:
- 800 g schabu środkowego (bez kości )
- 200 g suszonych fig
Marynata:
- łyżeczka soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonego ziela
angielskiego
- ¼ łyżeczki chili
- łyżeczka majeranku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1, 5 łyżki oliwy
- łyżeczka miodu
- 4 goździki
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyłam, osuszyłam ręcznikiem, oczyściłam
błonek i żył. Za pomocą długiego noża zrobiłam
pośrodku głębokie nacięcie w którym umieściłam suszone figi , pozbawione zdrewniałych
końcówek.
2. Wszystkie przyprawy umieściłam w miseczce, dodałam
oliwę, miód i dobrze wymieszałam. Mięso ze wszystkich stron natarłam marynatą.
3. Mięso nakłułam delikatnie w 4
miejscach i włożyłam w nie goździki. Umieściłam je w naczyniu żaroodpornym, przykryłam
i wstawiłam na kilka, a nawet kilkanaście godzin do lodówki .
4. Po tym czasie mięso obsmażyłam na
patelni ze wszystkich stron ( nie za długo żeby miód się zbyt nie skarmelizował, bo wtedy mięso będzie gorzkie) i wstawiłam do nagrzanego do 190°C piekarnika na
około 40 – 60 minut. Podczas pieczenia podlewałam je dwoma szklankami wody.
5. Gotowe Wyjęłam z piekarnika i odstawiłam na bok, aby ostygło. Mięso najlepiej kroi się po schłodzeniu.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz