- kilka udek z kurczaka (8- 10)
- natka pietruszki
- sól
- świeżo mielony pieprz
Produkty na marynatę:
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 4 łyżki musztardy diżońskiej
- 125 ml płynnego, naturalnego miodu
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki białego octu winnego
Przygotowanie:
1. W miseczce mieszam wszystkie składniki marynaty.
2. Udka kurczaka nacinam nożem w trzech miejscach, oprószam solą i pieprzem, przekładam do głębokiej salaterki, zalewam sosem, który dokładnie wcieram w mięso. Salaterkę zakrywam folią i wkładam na 60 minut do lodówki.
3. W piekarniku rozgrzewam grill do 220 stopni. Z lodówki wyciągam udka, które odsączam z marynaty (marynatę zachowuję) i przekładam do żaroodpornego naczynia.
4. Naczynie wkładam do nagrzanego piekarnik. Udka grilluję od 40 do 60 minut często je przekręcając na drugą stronę i polewając marynatą.
Gotowe podaję najczęściej z opiekanymi ziemniakami w sezonie ze szparagami albo fasolką szparagową.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz