Ciasto śliwkowe z zarodkami pszennymi








Przepis na to ciasto pochodzi z opakowania zarodków pszennych. 
Szybko się je robi i jeszcze szybciej zjada, przez co zdetronizowało moje ulubione do tej pory CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Produkty:

- 4 żółtka
- 4 białka
- 1 szk cukru
- 1 szk  mąki
- 1 szk zarodków pszennych
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 kg słodkich śliwek
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Przygotowanie:       

1. Żółtka oddzielamy od białek.
2. Białka sztywno ubijam, stale ubijając, dodaję do nich partiami, po łyżce cukru.
3. Dodawać kolejno żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zarodkami. Całość dokładnie mieszam do połączenia się składników.
4. Na blachę wyłożoną papierem wykładam ciasto, które wyrównuję szpachelką. Układam na nie pokrojone połówki moreli.
5. Wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 40 minut.
6. Przed podaniem można oprószyć ciasto cukrem pudrem


2 komentarze

  1. Podoba mi się ten przepis. Lubię, gdy ciasta są jednocześnie smaczne i zdrowe. Poza tym, to wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto ze śliwkami oznacza, ze jesień jest coraz bliżej
    ;-)

    OdpowiedzUsuń