środa, 6 kwietnia 2016

Babka kajmakowa

Składniki:

- 1/2 kostki masła
-  4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki kajmaku
- łyżka esencji waniliowej (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
-  cukier puder do podania

Przygotowanie:

1. Masło roztopiłam w rondelku i ostudziłam. 
2. Jajka ubiłam z cukrem na białą puszystą masę. Dodałam do niej stopniowo przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i miksowałam na gładką masę. Wlałam kajmak oraz wanilię i miksowałam do momentu, aż rozpuścił się w masie.
3. Wlałam masło zmiksowałam aż konsystencja stała się jednolita. 

4.  Ciasto przelałam do uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy na babę. 
5. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. 6. Po upieczeniu babkę lekko ostudziłam, wyciągnęłam z formy i odstawiłam do całkowitego ostygnięcia. 
7. Podałam posypaną cukrem pudrem.

gotujebolubie

poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Kapuśniak bez mięsa

Składniki:

- 3 łyżki oleju roślinnego
-  duża cebula
- łyżeczka kminku
- łyżeczka nasion kminu rzymskiego - 2 łyżeczki suszonego oregano
-  łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- marchewka
-  3 ziemniaki
- 2 litry bulionu jarzynowego
-  łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 750 g kapusty kiszonej z tartą marchewką
- odrobina płatków chili (opcjonalnie)
- szklanka wina białego wina

Przygotowanie:

1. W garnku podgrzałam olej, dodałam posiekaną cebulę i zeszkliłam ją mieszając od czasu do czasu. 
2. Dosypałam przyprawy: kminek, kmin rzymski, suszone oregano, paprykę, chili oraz obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę. Smażyłam na wolnym ogniu przez 2 minuty. 
3. Dodałam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, posoliłam i smażyłam na średnim ogniu przez 3 - 4 minuty mieszając od czasu do czasu. Wlałam litr bulionu, sos sojowy, miód, świeżo zmielony pieprz. Zagotowałam. Zmniejszyłam ogień do minimum, przykryłam garnek i gotowałam 20 minut, aż warzywa stały się miękkie. 
4. W międzyczasie w drugim garnku podgrzałam 3 łyżki oliwy extra vergine, dodałam przepłukaną  i odciśniętą kapustę, którą drobno posiekałam. Doprawiłam solą  i smażyłam mieszając przez około blisko 4 minuty. Wlałam wino, przykryłam garnek i dusiłam przez około 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Wlałam bulion i zagotowałam. 
5. Kapustę przełożyłam do garnka z warzywami i razem zagotowałam. Zmniejszyłam ogień i gotowałam razem przez około 10 minut.

piątek, 1 kwietnia 2016

Sałatka wielkanocna

Składniki:

- 400 g pieczarek
- 400 g szynki gotowanej
- 8 jajek
- duża cebula
- pęczek szczypiorku
- brokuł 
- majonez
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- płaska łyżka masła

Przygotowanie:

1. Umyte i osuszone pieczarki starłam na tarce  na średniej wielkości oczkach, połączyłam z drobno posiekaną cebulą i masłem. Dusiłam do czasu, aż cała woda odparowałam.Odstawiłam na bok do ostudzenia.
2. Jajka ugotowałam na twardo. Białka oddzieliłam od żółtek i starłam na drobnych oczkach tarki do osobnych miseczek. Obie masy doprawiłam do smaku solą i pieprzem i połączyłam z taką ilością majonezu, by powstała spójna, ale niezbyt rzadka masa.
3. Brokuł podzieliłam na różyczki i gotowałam przez 6 minut w osolonej wodzie. Odcedziłam, ostudziłam i drobno posiekałam. Wymieszałam z niewielka ilością majonezu, który skleił go i zapobiegł obsypywaniu. Doprawiłam pieprzem.  
4. Szynkę pokroiłam w niewielką kostkę, a umyty i osuszony szczypiorek drobno posiekałam. 
5. Sałatkę układałam warstwowo, w kolejności: pieczarki, białka, szynka, brokuł i żółtka. Wierzch sałatki udekorowałam szczypiorkiem. 

przepis: Gotuje bo lubię