Składniki:
- 400 g mrożonych grzybów leśnych
- 20-30 g suszonych grzybów leśnych
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzy
- sól do smaku
- por
- ząbek czosnku
- łyżeczka oliwy z oliwek
- oliwa truflowa
- 1-2 ziemniaki
Przygotowanie:
1. Grzyby suszone zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 30 minut, a mrożone przełożyłam na durszlak, aby się rozmroziły.
2. Umyte i obrane marchewki, pietruszki, selera i pora włożyłam do garnka
z 1,5 litrami zimnej wody. Dodałam przyprawy i gotowałam, aż warzywa
stały się miękkie. Kiedy tak się stało wyjęłam je z garnka.
3. Namoczone suszone grzyby odcedziłam na sitku. Jeśli jest na nich jeszcze piasek to dokładnie je czyszczę. Ale wodę, w której się moczyły zostawiłam na później.
4. Obrane, umyte i pokrojone na kawałki ziemniaki dodałam do warzywnego wywaru razem z grzybami suszonymi i rozmrożonymi oraz wodą, która została po ich namaczaniu.
Gotowałam około 20 minut do miękkości ziemniaków.
5. Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i bardzo krótko
podsmażałam obrany i posiekany czosnek, który dodałam do garnka z
grzybami.
6. Gotową i ostudzoną zupę zblendowałam, przelałam do garnka i doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
7. Na talerzach przed podaniem zupę skrapiłam oliwą truflową
Brak komentarzy
Prześlij komentarz