Produkty:
- 1 łyżka oleju
- 1 posiekana cebula
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- szczypta chili
- 2 łyżeczki kminku
- puszka czarnej lub czerwonej fasoli
- 1 / 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka musu z dyni*
- 1/2 pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 6 tortilli
- duży, starty na tarce, plasterek sera cheddar (opcjonalnie)
- kwaśna śmietana (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewam olej.
2. Dodaję cebulę, którą smażę do miękkości, około 3-5 minut.
3. Do cebuli dokładam czosnek, smażę około minuty.
4. Dosypuję odrobinę chili w proszku, kminek, posiekaną paprykę i smażę kolejną minutę
5. Dodaję odsączoną fasolę, wodę, oregano, sól i pieprz. Gotuję aż większość wody odparuje.
6. Pod patelnią wyłączam ogień, dodaję mus z dyni i posiekaną kolendrę, mieszam.
7. Na podgrzane, na suchej patelni (lub w kuchence mikrofalowej), tortille rozprowadzam farsz, zawijam.
9. Można podać z salsą ze śmietany i żółtego sera.
2. Dodaję cebulę, którą smażę do miękkości, około 3-5 minut.
3. Do cebuli dokładam czosnek, smażę około minuty.
4. Dosypuję odrobinę chili w proszku, kminek, posiekaną paprykę i smażę kolejną minutę
5. Dodaję odsączoną fasolę, wodę, oregano, sól i pieprz. Gotuję aż większość wody odparuje.
6. Pod patelnią wyłączam ogień, dodaję mus z dyni i posiekaną kolendrę, mieszam.
7. Na podgrzane, na suchej patelni (lub w kuchence mikrofalowej), tortille rozprowadzam farsz, zawijam.
9. Można podać z salsą ze śmietany i żółtego sera.
*mus z dyni: Obraną i przekrojoną na pół dynię zawijam w folię do pieczenia, wstawiam do rozgrzanego do 165 stopni piekarnika i piekę około godziny do momentu aż dynia będzie miękka. Kiedy ostygnie miksuję w blenderze.
Mus można zrobić również inaczej: obraną ze skóry dynię pokroić na kawałki. Umieścić w garnku, zalać wodą, dodać łyżkę cukru i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dynię gotować aż zrobi się miękka (około 15 minut). Ostudzić i zmiksowałć w blenderze na gładką masę.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz