Produkty:
- 30 dag pokrojonej w kostkę dyni
- szk cukru
- 1,5 szk wiórków kokosowych
- 100 g mąki
- 100 g masła
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka cukru pudru do posypania (opcjonalnie)
- łyżka cukru pudru do posypania (opcjonalnie)
- łyżka cukru i sok z połówki cytryny (na syrop)
Przygotowanie:
1. Obraną ze skóry dynię pokroiłam na kawałki. Umieściłam ją w garnku, zalałam wodą, do której dodałam łyżkę cukru i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dynię gotowałam aż zrobiła się miękka (około 15 minut). Ostudziłam i zmiksowałam w blenderze na gładką masę.
2. Jajka ubiłam z cukrem, dodałam rozpuszczone masło, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszałam, dodałam zmiksowaną dynię i wiórki kokosowe. Całość jeszcze raz zmiksowałam i wlałam do nasmarowanej masłem formy.
3. Piekłam 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudziłam i oprószyłam cukrem pudrem.
Lubię takie słodkie ciasta z bazą warzywną, mniam! Kolor rewelacyjny!:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :), fajny pomysł
OdpowiedzUsuńdzisiaj mijałam warzywniak i były wystawione dynie... właśnie o takim ciachu wtedy pomyślałam^^ fajny pomysł, chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. Uwielbiam dynię, ale ciasta z nią jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńDynia to dla mnie nadal nieodkryte pole do popisu, ale tej jesieni zamierzam to zmienić! Pomysł na sobotnie ciasto już znalazłam dzięki Tobie :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńCiacho kusi :)flowerek.com
OdpowiedzUsuńczy 1,75 szkl. maki to na pewno 100 g? wlasnie sprawdzilam miary kuchenne i wychodzi, ze 1 szkl. maki to 150 g? pozdrawiam i prosze o odp. :)
OdpowiedzUsuńAna racja, szklanka mąki to 170 gram, czyli do tego ciasta potrzebujemy około 3/4 szklanki mąki. Dzięki za spostrzegawczość
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda,właśnie kupiłam w Lidlu dynię i chętnie upiekę takie ciasto jak babka.
OdpowiedzUsuń