- 1,5 szklanki miodu
- 1 szklanka cukru pudru
- 0,75 kostki masła
- opakowanie przyprawy do pierników
- 0,5 kg mąki ( prawie 3 szklanki)
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- jajko
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 białko
- szczypta soli
Przygotowanie:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi83BhjSByM639ZDrAIK9ctHJz6EUOYF_AZFIX75wO3Sq04j9GfCQ4DlvawyBKm13x-WNU_yusUDcx2fe1eHAyzMpBuEi59MiyS-Sa2v4UswehavBj3QkLeLUtRKYl45VvnU61AikciJGQ/s200/mDSC_0254.jpg)
2. Mąkę przesiewam z solą i z sodą, dodaję masę miodową z rondelka i roztrzepane jajko. Przez kilka minut wyrabiam ciasto. Kiedy jest gładkie i elastyczne rozwałkowuję je na placek o grubości 0,5 cm. Foremkami wycinam z ciasta pierniczki, które układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 10 minut.
3. Lukier przygotowuję łącząc cukier puder z cukrem waniliowym, które dodaję do wcześniej ubitego na sztywno z solą białka.
4. Upieczone i wystudzone ciasteczka pokrywam (dekoruję) lukrem. Można je posypać cukrem pudrem albo dowolnie ozdobić.
Urocze pierniczki. :-)
OdpowiedzUsuńfajne kształty.
OdpowiedzUsuńladniutkie:)
OdpowiedzUsuń