Produkty:
- 1 kg szynki
- kilkanaście bardzo cienkich plasterków boczku (90 g)
- 5 cebul
- kilka gałązek rozmarynu (ewentualnie rozmaryn suszony)
- 0,5 litra bulionu
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8YQOtn3ZN9gIboB5tDmVRxt84iYR9YKSCjXqhda_CuIOpQT56lWBbuyBX_9OrUcGKO4ZJYMRT-F11BD_rCe7FpZOpInwyj2VbNRy6J6gKPUKLr6Y25ob4oIRYmWnutYskDIk5zVD6kPw/s400/mDSC_1270.jpg)
- kilka listków laurowych
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól
- świeżo mielony pieprz do smaku
- natka (opcjonalnie do dekoracji)
Przygotowanie:
1. Czosnek obieram, wyciskam przez praskę i mieszam z solą. Nacieram nimi opłukaną i osuszoną szynkę, którą następnie owijam plastrami boczku i oprószam pieprzem. Mięso wkładam na dwie godziny do lodówki.
2. Po wyjęciu szynki z lodówki, przekładam ją do żaroodpornego naczynia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhyqabCdMxFGpZpg42opTfpjDDOlM70Kc56y5F_D7G-4ZCwEHNgQiJzP2oyY3Epn6s5AQARTVL-yVmS8C0RajCfPCJtwxoVn_SY7iwpAQgRHOh9pcinwZPT8R8XYyXDojwhG_Z7WmtJ5e8/s320/mDSC_1299.jpg)
4. Mięso wkładam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę 90 minut. W połowie pieczenia (po 45 minutach) przekładam szynkę na drugą stronę.
5. Po upieczeniu wyjmuję szynkę z piekarnika. Podaję ją na ciepło z borówkami lub żurawiną, pieczonymi ziemniakami, i sosem cebulowym, który robię z upieczonych razem z szynką cebul i bulionu *
* Po wyjęciu mięsa z naczynia żaroodpornego usuwam z niego liście laurowe i ziele angielskie, a cebulę razem z bulionem miksuję w blenderze uzyskując w ten sposób sos.
Szynkę podaję również na zimno jako dodatek do pieczywa.
ta szyneczka zapowiada sie bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńWyszło pyszne :D
OdpowiedzUsuń