- 500- 600 g filetu z łososia
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 3 ząbki czosnku
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZC1Rhx_47t_XMnzenY2ojwB84KpSW-puwdbrZRRPVQp9jORRbFl6XAUWwsJ9Po0dAHUeyya7Q5bHhSyYQU9Upumpi3a4hmxKn-dJkPhFIrQPmpbClEHqKc_yROnnteNhkUjzgUKe1Be0/s400/mDSC_2056.jpg)
- 1 cebula
- 150 g- 200 g mrożonego szpinaku albo 250 g- 300 g świeżego
- 125 g kremowego serka
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 żółtka
- 25 g masła
Przygotowanie:
1.Filet z łososia przecięłam wzdłuż na dwa równe płaty, posoliłam, popieprzyłam i obsmażyłam z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.
2. Kiedy czekałam aż filety wystygną, na suchej, rozgrzanej patelni, przez 5 minut, prażyłam 150 g maku.
3. Cebulę posiekałam, zeszkliłam na maśle, połączyłam z wcześniej rozmrożonym szpinakiem, dodałam wyciśnięty czosnek, doprawiłam solą i odrobiną pieprzu, dodałam uprażony mak, ser i wymieszałam.
4. Farsz wyłożyłam na płat łososia i przykryłam drugim płatem. Całość owinęłam ciastem francuskim, ponakłuwałam widelcem, posmarowałam roztrzepanym żółtkiem i posypałam resztką maku.
5. Piekłam 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
6. Podałam z sałatką z roszponki, choć roszponkę zastąpić można dowolnym rodzajem sałaty
Agnieszka από Αλεξάνδρεια γειά σου.Το 1985 18 ημέρες πήγα Κρακοβία και Στετίνο. καλά φαγητά και τα γλυκά πολύ γλυκά μου άρεσε
OdpowiedzUsuń