![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEip-49sWruJDLpK0RnijvrC2BrzLPlfV3MyMutT04NeU2e2VFtpn6YKLA8U7QZgjfpEWqtCjCZFOqHhOfoxMvMN2YR7SyfxEkfBStojD_HhosAO0iKiPuOKD2NXgT4vU210Mu7N0UvH0Co/s400/mDSC_2002.jpg)
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka mąki krupczatki,
- 3 łyżki miękkiego masła,
- 0,75 szklanki wody,
- łyżeczka soli
- jajko
do wyboru:
- suchy mak, kminek albo sezam
Przygotowanie:
1. Obie mąki wymieszałam z solą. Dodałam masło, które palcami rozcierając połączyłam z mąką. W międzyczasie dolewałam stopniowo wodę.
2. Zagniotłam ciasto i uformowałam z niego kulę, którą zawinęłam w folię i zostawiłam na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
3. Z cienko rozwałkowanego ciasta nożem wykroiłam prostokąty.
4. Krakersy ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko po nakłuwałam widelcem i posmarowałam z wierzchu rozmąconym jajkiem. 1/3 ciastek posypałam makiem, 1/3 kminkiem, a 1/3 sezamem.
5. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Krakersy piekłam 8- 10 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZOPGbVedfeuhMUrNf4TM-flAwDs6MLylysCLU-DR34VG7QexERqjVvnB78fsclIiUwk4PDShruCY3fT_UnyowK9cXvkIIhJeP6ZreyD_zGlPFm2tF936lBATC_QqO4CIvEq8jOUvH46Y/s640/mDSC_2006.jpg)
świetny pomysł:) po co kupować jak można samemu zrobić:)
OdpowiedzUsuń