- 250 g spaghetti
- 0,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2,5 łyżki oliwy
- 2- 4 fileciki anchois
- łyżka kaparów
- łyżka zielonych oliwek bez pestek
- papryczka chilli, bez pestek
- 120 g tuńczyka z puszki, w sosie własnym
- starta skórka z 1 spażonej cytryny
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- pół pęczka liści natki pietruszki
- garść startego parmezanu
Przygotowanie:
1. Makaron ugotowałam al dente w lekko osolonej wodzie, według instrukcji podanej na opakowamiu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxVwTjLSiCERA48KiTRQuRcP2n0DnUy8pxLWpZqQ1WXn4CPdM9WMR-GgjA-GWf1AE5QmbviYto6iIDXaYUsW-i1WWl-sp-yXIWvdAQgEyxddB_1EbWJrMNyj0QzKF1ng0UUT3dfbSf_Q8/s320/IMG_20130527_082627.jpg)
3. Dodałam anchois, kapary, posiekane oliwki, oraz chilli. Smażyłam, mieszając około 1- 2 minut.
4. Dołożyłam tuńczyka, startą skórkę z cytryny. Doprawiłam solą, pieprzem i smażyłam 5 minut.
5. Odcedziłam makaron, połączyłam go z sosem, dodałam posiekaną pietruszkę. Wymieszałam.
6. Rozłozyłam na talerze, skropiłam oliwą z oliwek i posypałam startym parmezanem.
Bardzo popularne połączenie, a jeszcze nigdy go nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam to połączenie :) Jedno z najlepszych, jakie znam.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię tę wersje spaghetti:)
OdpowiedzUsuń