Składniki na ciasto:
- 2,5 dag świeżych drożdży (lub 0,5 łyżeczki suszonych)
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 szklanki (około 45 dag) mąki pszennej + mąka do posypania stolnicy
- 2 łyżki (30 ml) oliwy
- ciepła, przegotowana woda
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEitTRBu9UV5mqKN_dC30gAgV6IW4YppzEmO1igeTh_KOJVI1Z6iqsPlq8iBgBkLU20720Ddx-l8zXQ062P-Ezhp1hkSDGUHFDLPZiR2X5Fo7AaO_a1SrBlTeOZi5tbjh9nXknJR17ZKXnU/s400/mDSC_0380.jpg)
Składniki na górę:
- 800 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 3-4 drobno pokrojone ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 55 g kaparów
- 100 g czarnych (lub zielonych) oliwek
- 200 g startego sera bel paese ( albo jakiś inny żółty ser)
- 3 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowa porcja do wysmarowania blachy
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Ciasto zrobiłam WEDŁUG TEGO PRZEPISU
2. Piekarnik rozgrzałam do 220 stopni C.
3. Podzieliłam ciasto na 4 równe porcje, na obsypanej mąką stolnicy rozwałkowałam je na kształt okręgów. Przełożyłam na przygotowaną i wysmarowaną oliwą blachę.
4. Na cieście rozłożyłam pomidory, doprawiłam czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Rozmieściłam na nim kapary, oliwki i starty ser. Wszystko polałam oliwą i piekłam w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.
Bardzo apetycznie wygląda, uwielbiam domową pizzę. :D
OdpowiedzUsuń