Ciasto na pizzę


Składniki na 4 porcje:

- 2,5 dag świeżych drożdży (lub 0,5 łyżeczki suszonych)
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 szklanki (około 45 dag) mąki pszennej + mąka do posypania stolnicy
- 2 łyżki (30 ml) oliwy
- ciepła, przegotowana woda

Przygotowanie:

1. Do miseczki wlewam 30 ml ciepłej wody. Wkładam do niej drożdże i cukier. Mieszam, odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Powinny się spienić na wierzchu.
2. Do dużej salaterki przesiewam mąkę, solę ją, a w środku robię wgłębienie.
3. Wlewam spienione drożdże, oliwę i co najmniej 100 ml wody. Mieszam łyżką na gładkie ciasto (jeśli okazałoby się, że ciasto się "nie klei" to dodaję wody według uznania).
4. Ciasto przekładam na posypaną mąką stolnicę i wyrabiam przez 10 minut. Ciasto powinno być lśniące i elastyczne.
5. Wkładam je do czystej salaterki, przykrywam wilgotną ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
6. Wyrośnięte ciasto wyrabiam przez 2 minuty, następnie dzielę na 4 równe części, które obsypuję mąką. Każdą z nich rozwałkowuję na placki o średnicy około 25 cm.
7. Na rozwałkowanym cieście  kładę przygotowane wcześniej dodatki, zostawiając wolny brzeg (około 1 cm). Ten brzeg smaruję oliwą.
8. Każdy placek układam na posmarowanej oliwą blasze i piekę około 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.


fot. KAMIL


8 komentarzy

  1. super, mi to chyba nigdy nie wyjdą takie akrobacje z ciastem na pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dobrze ze sie nie przykleilo do sufitu :D jakiej konsystencji wychodzi ciasto po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Hehe, nieźle się uśmiałam oglądając te zdjęcia :D PS. Jakiego masz pieska jeśli można wiedzieć, bo widzę w tle miseczkę przystosowaną dla Beagla? :P

    OdpowiedzUsuń
  4. jak profesjonalnie podrzucane ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieska od roku nie mam, miałam bokserkę :( teraz mamy dwa koty- Felicjana i Krystynę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, to przykro mi. Świetne imiona dla kotków ;)

    OdpowiedzUsuń