- 15 g świeżych drożdży albo 7 g suszonych
- 275 ml letniej wody
- 225 mąki pszennej razowej
- 225 mąki pszennej białej + odrobina do posypania
- 1,5 łyżeczki soli
- 50 g mieszanki ziaren (używam po ok 2 łyżeczki ziaren maku, słonecznika, sezamu, dyni siemienia lnianego i czarnuszki)
- 3 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowo do natłuszczenia
- 2 łyżki naturalnego miodu
- 2 łyżki mleka do posmarowania
Przygotowanie:
1. Świeże drożdże zalałam 3 łyżkami letniej wody, zamieszałam aby się rozpuściły. Odstawiłam na kilka minut.
2. Mąki wsypałam do dużej miski, dodałam sól i mieszankę ziaren (jeśli używam suchych drożdży, wsypuję je do mąki). Zrobiłam dołek, wlałam oliwę z oliwek, miód, rozpuszczone drożdże i pozostałą wodę. Zamieszałam drewnianą łyżką, a następnie wyrabiałam (jeśli ciasto jest zbyt wilgotne dodaję mąki, a jeśli mąka wypije całą wodę dolewam odrobinę letniej). Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące się.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEikPduOwj7KILoz-wv03GYJcgO0r-UcagxRkNq0jK1aJc-9BRJoMYrozZOH-0alvEUJ1O1slOhkdlvRCQvwZv-zShzfnUK9fd8M0ervO8OrktD1cRORL7tzJsjqWa045mMiCxz5ImQpOHWq/s1600/mDSC_0643.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgaW90HbxF6whaOeubZlhyS4F5oBFiYFg6dj3ABnMTlkokWGOZ7KGd7A8zua-UPW357ODN8-3mrthTuuiogYYUTHbaj2lLFXWt3YJYQTw7klEFzFbMo6Tw_psUeliG4Y8XkTEOSffZilmz_/s1600/mDSC_0650.jpg)
5. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni C.
6. Zdjęłam folię i posmarowałam bochenki cienką warstwą mleka.
7. Piekłam 25 minut, aż chleby się zarumieniły. Po upieczeniu bochenki powinny wydać głuchy dźwięk kiedy stuknie się je od spodu.
inspiracja: Gordon Ramsay
świeny chlebek, na pewno smaczny:)
OdpowiedzUsuń