![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi7GDINNHu-1iLSpn3Mqdgq3DEbDnYAzfedHuQIkn7hlYiuoMT5gkk51VZE58hMb7csP6FeFSSM_zohVE0Yacd6c2uajVN-4YYb6PDLzpfIkWobRCAIIvSVIcFqf9V8-OUgKIGJkqCVu2om/s1600/mDSC_0800.jpg)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g drobnego cukru
- 75 g jasnego brązowego cukru + do posypania babeczek przed pieczeniem
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 140 ml jogurtu naturalnego, maślanki lub śmietany
- 125 ml oliwy albo oleju
- łyżka miodu
- 2 jajka
- 3 obrane i pokrojonych w niedużą kostkę gruszki (300- 350 g)
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni C.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhrGjGGBpRi0poeaNCA-42mjKmPgBrdP3ISwNATPK-S3Vr42c51RM5Nsu8rkXlRWCCcD6PO4sj0vfiqsLrsK1XP6NEVtPaGrVfNk3piMgjxJLZfxwGW_trAq0algW9bNiEG0r06bGRX1IKI/s1600/mDSC_0802.jpg)
3. W drugiej misce wymieszałam składniki mokre: jogurt, oliwę, miód i roztrzepane jajka.
4. Mokre składniki połączyłam z suchymi, wymieszałam. Dodałam pokrojone gruszki i raz jeszcze wymieszałam. 5. Na blasze ułożyłam formę ze specjalnymi otworami do muffin, (można użyć foremki do babeczek), którą wyściełałam specjalnymi papilotkami do muffinek, najlepiej tłuszczoodpornymi.
6. . Przełożyłam łyżką ciasto do foremek, posypałam brązowym cukrem. (Foremki powinny być całkowicie wypełnione).
7. Piekłam przez 20- 25 minut.
Robiłam z przepisu Nigelli podobne. Smakują wspaniale :)
OdpowiedzUsuńmniam, pyszne! właśnie upiekłam, jednak w 180 stopniach i nie są tak przyrumienione :)
OdpowiedzUsuń