- 1 kg mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 120 g masła
- 1 szklanka prawdziwego miodu
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzałam masło, miód i cukier.
2. Pilnowałam żeby nie zagotować, bo pierniczki będą strasznie twarde. Dodałam przyprawę do piernika, wymieszałam i odstawiłam do ostygnięcia.
3. W letnim mleku rozpuściłam sodę.
4. Mąkę przesiałam z solą. Dodałam przestudzoną masę, mleko z sodą i jajko.
5. Ciasto wyrabiałam kilka minut.
6. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowałam ciasto na grubość 5 mm.
7. Wycięłam z niego pierniczki, które ułożyłam na blasze wyściełanej papierem do pieczenia.8. Piekłam w zależności od grubości pierniczków około 12 minut w temperaturze 180 stopni.
9. Po ostygnięciu można udekorować np. lukrem* czy bakaliami...
* Lukier:
- 2 białka
- 2 szklanki cukru pudru
- odrobina soku z cytryny albo rumu
- ewentualnie barwnik spożywczy do niektórych pierniczków użyłam w zielonego w żelu)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz