Bezy
piernikowe
to lekkie i chrupiące ciasteczka
z lekko wilgotnym
środkiem.
Po
brzegi
wypełnione smakiem piernika. Także
jest słodko i świątecznie.
Składniki:
-
2 duże białka
-
szczypta soli
- 1/4 szklanki drobnego cukru (użyłam trzcinowy)
-
łyżeczka soku z cytryny
-
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1/2-3/4
łyżeczki cynamonu
-
1/8 łyżeczki mielonego imbiru
1/8
łyżeczki mielonego anyżku
-
1/8 łyżeczki mielonych goździków
-
szczypta kardamonu
-
¼ łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Przygotowanie:
1.
Piekarnik rozgrzałam do 120 stopni C.
2.
Białka umieściłam w dużej misce. Na początku ubijałam je
mikserem ustawionym na wolne obroty. Kiedy lekko się spieniły
dodałam sól, a obroty zwiększyłam do maksimum. Kiedy otrzymałam
sztywną pianę zaczęłam dodawać stopniowo, łyżka po łyżce,
cukier.
3.
Do gęstej piany wlałam sok wyciśnięty z cytryny i skrobię
ziemniaczaną.
4.
Pod koniec wsypałam przyprawy i wanilię i jeszcze przez chwilę
wolno mieszałam.
5.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.
6.
Masę bezową za pomocą rękawa cukierniczego (można łyżeczką)
wycisnęłam na blachę.
7.
Piekłam około 60-90 minut.(Po 60 minutach są ciągnące w środku,
po 90 wysuszone )
Brak komentarzy
Prześlij komentarz