Beza
Pavlovej w kształcie wieńca to moja propozycja na bożonarodzeniowy
deser.
Składniki
na wieniec bezowy:
-
5 świeżych białek w temperaturze pokojowej
-
250 g drobnego cukru do wypieków
-
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-
1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny
-
szczypta soli
-
łyżka przyprawy do piernika
Składniki na krem:
-
400 ml schłodzonej śmietanki 36% schłodzonej
-
250 g schłodzonego mascarpone
-
2 łyżki cukru pudru
-
1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią albo wyłuskane ziarenka z
1/2 laski wanilii
Składniki
na frużelinę wiśniową:
-
250 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
-
1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
-
pół szklanki cukru
-
1 łyżka soku z cytryny
-
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona
-
1 łyżka wody
Przygotowanie
wieńca bezowego:
1.
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni.
2.
Białka umieściłam w metalowej misce (można też w szklanej) razem
ze szczyptą soli. Najpierw na wolnych obrotach ubijałam je przez
chwilę, następnie zwiększyłam obroty prawie do maksimum. Kiedy
piana stała się dosyć sztywna dodawałam stopniowo, łyżka po
łyżce cukier (kolejną łyżkę cukru dosypuję po całkowitym
rozpuszczeniu się poprzednio dodanej łyżki.) Na koniec wlałam
ocet winny, łyżkę przyprawy do piernika i przesianą mąkę
ziemniaczaną. Miksowałam jeszcze przez minutę.
3.
Na blasze położyłam papier do pieczenia, na którym narysowałam
okrąg o średnicy 21 cm. Masę bezową przełożyłam do rękawa
cukierniczego z odciętą końcówką. Wyciskałam na narysowany
okrąg, jedną dużą bezę obok drugiej, w taki sposób, by się
dotykały.
4.
Wieniec wstawiłam do piekarnika i po pięciu minutach pieczenia
temperaturę piekarnika zmniejszyłam do 150. Piekłam 120 minut.
5.
Gotową bezę studziłam w wyłączonym i zamkniętym piekarniku
przez godzinę.
Przygotowanie
kremu:
1.
Mascarpone włożyłam do miski, dodałam cukier i ziarenka
wyskrobane z połowy laski wanilii. Miksowałam chwilę, aż wszystko
się wymieszało i zrobiło kremowe. Nie przestając ubijać dodałam
śmietankę. Miksowałam około 3-5 minut, aż krem zrobił się
gęsty.
Przygotowanie
frużeliny wiśniowej:
1.
Żelatynę zalałam 2 łyżkami zimnej wody, odstawiłam na kilka
minut do napęcznienia.
2.
W rondelku wymieszałam wiśnie z cukrem. Na wolnym ogniu
podgrzewałam do rozpuszczenia się cukru. Dodałam sok z cytryny i
mąkę ziemniaczaną wcześniej rozpuszczoną w łyżce wody.
Wymieszałam, zagotowałam i odstawiłam na bok.
3.
Napęczniałą żelatynę dodałam do gorących owoców i
wymieszałam.
4.
Na małym ogniu podgrzewałam mieszając, do całkowitego
rozpuszczenia się żelatyny. Zdjęłam z palnika, pozostawiłam do
wystudzenia, a następnie schłodziłam w lodówce.
Wykonanie:
1.
Wieniec bezowy przełożyłam na paterę.
2.
Na wierzch wyłożyłam bitą śmietanę, którą po wierzchu polałam
frużeliną wiśniową.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz