W
„czasach koronawirusa” pracuję zdalnie z domu więc czas który
rano, normalnie upłynąłby mi w drodze do pracy, wykorzystałam na
przygotowanie chrupiących bułek na śniadanie.
Na marginesie zaznaczę, że dzisiaj 24 kwietnia obchodzony jest
Na marginesie zaznaczę, że dzisiaj 24 kwietnia obchodzony jest
Europejski Dzień Śniadania.
Składniki
na 8-10
bułeczek:
-
0,5 kg mąki pszennej
-
2 łyżeczki sody
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżki drobnego cukru
-
80 g zimnego masła
-
300 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
1.
Piekarnik nagrzałam do 220 stopni C.
2.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.
3. Do miski wsypałam mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier.
4. Masło pokroiłam na kawałki, wrzuciłam do mąki i roztarłam w palcach.
3. Do miski wsypałam mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier.
4. Masło pokroiłam na kawałki, wrzuciłam do mąki i roztarłam w palcach.
5.
Wlałam maślankę i zagniotłam ciasto (można ratować się
mikserem z końcówką haka, ale ręcznie też idzie to
błyskawicznie)
6. Oprószyłam mąką stolnicę, a gotowe ciasto rozwałkowałam na grubość 4 cm.
6. Oprószyłam mąką stolnicę, a gotowe ciasto rozwałkowałam na grubość 4 cm.
7.
Bułki wycięłam szklanką o średnicy 8 cm.
8. Wycięte krążki ułożyłam na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i piekłam 12-15 minut.
8. Wycięte krążki ułożyłam na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i piekłam 12-15 minut.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz