Czekoladowy mazurek, który rozpływa się w ustach. Mój syn nazwał go "czekoladownikiem".
Składniki na kruchy spód:
- 200 g mąki krupczatki
- 130 g zimnego masła 82%
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
Składniki na krem czekoladowy:
- 200 g mlecznej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła
- migdały bez skórki do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Blachę
delikatnie wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką.
2. W misce wymieszałam mąkę, cukier, posiekane
masło, żółtka i sól. Ciasto wyrabiałam, aż zaczęło się kleić. Uformowałam kulę,
owinęłam folią spożywczą i włożyłam do lodówki na godzinę.
3. Po godzinie ciasto wyjęłam z lodówki
rozwałkowałam, podsypując odrobiną mąki. Przełożyłam na blachę, przykryłam
papierem do pieczenia. Na papier wsypałam kulki
ceramiczne. Piekłam 15 minut. Po tym czasie ściągnęłam
papier wraz z kulkami. Wstawiłam ciasto ponownie do piekarnika i piekłam
dodatkowe 15-25 minut, aż stało się złociste.
4. Gotowe wyjęłam z piekarnika i
pozostawiłam, aż ostygło.
5. Czekoladę połamałam na małe kawałki.
6. Śmietanę z
masłem podgrzałam w rondelku.
7. Do śmietanki
dodałam czekoladę, poczekałam 2 minuty aż czekolada się rozpuściła i wymieszałam.
Wystudziłam, wstawiłam do
lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.
8. Schłodzoną masę czekoladową
wyjęłam z lodówki i ubiłam do otrzymania gęstego kremu. Gotowy krem
rozprowadziłam na upieczonym cieście, które udekorowałam migdałami.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz