Jedna
z moich ulubionych potraw. Zawsze robiła je dla mnie babcia, ale
teraz kiedy z powodu wieku ma problemy z chodzeniem i gotowaniem
postanowiłam wziąć byka za rogi i sama je przygotować.
Okazało
się, że zrobienie gołąbków to łatwizna, a największą trudność
może sprawić oddzielenie liści kapusty tak, żeby się nie
porwały.
- główka młodej kapusty
-
120g ryżu
-
700g ulubionego mięsa mielonego
-
1 mała cebula lub szalotka
-
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
-
1 łyżeczka mielonego oregano
-
1 łyżeczka suszonego majeranku
-
1 łyżeczka lubczyku
-
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
-
½ łyżeczki soli
-
1/8 łyżeczki pieprzu cytrynowego
-
2-3 łyżki oliwy lub masło
Składniki na sos:
-
1,5 litra bulionu, rosołu
-
500 ml pomidorowego przecieru
-
3 łyżki mąki
-
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
-1/4
łyżeczki ostrej papryki
-1
łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
1.
Duży, głęboki garnek zalałam do połowy wodą. Dodałam sól i
doprowadziłam do wrzenia.
2.
Kiedy woda w garnku się zagotowała włożyłam główkę kapusty, z
której wcześniej usunęłam głąb. Kiedy liście z wierzchu
zmiękły ściągnęłam je delikatnie dwoma widelcami i odłożyłam
na talerz. Postępowałam podobnie z kolejnymi liśćmi.
3.
Ryż ugotowałam w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na
opakowaniu.
4.
Do chłodnego ryżu dodałam mielone mięso, startą na tarce cebulę
oraz przyprawy. Wymieszałam do połączenia się składników .
5.
Na środek każdego liścia kapusty nakładałam około 2 łyżki
farszu. Zawijałam boki liści, a następnie dół i górę. Gołąbki
zwijam najciaśniej jak się da, na kopertę.
6.
Garnek wyłożyłam liśćmi kapusty. Ułożyłam na nich zwinięte
gołąbki łączeniem do dołu.
7.
W drugim garnku zgotowałam bulion i zalałam nim gołąbki.
8.
Garnek z gołąbkami przykryłam i gotowałam 25 - 30 minut, aż
kapusta zrobiła się miękka.
9.
Wywar z gołąbków przelałam do innego garnka. Dodałam przecier
pomidorowy oraz mąkę, którą wcześniej rozmieszałam z kilkoma
łyżkami zimnej wody.
10.
Całość zagotowałam, dodałam przyprawy i gotowałam 5 minut.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz