Pierwsze w tym sezonie leczo i zapewne nie ostanie. Jest to moja ulubiona jesienna potrawa.
Składniki:- 2 cebule- 2 ząbki czosnku- 2 łyżki smalcu- 4 papryki- 1 duża cukinia- 350- 400 g podduszanej, wiejskiej kiełbasy- kilogram pomidorów- łyżeczka soli- łyżeczka pieprzu- 2 łyżeczki słodkiej papryki- szczypta płatków chilli
Przygotowanie:
1. W szerokim rondlu rozgrzałam smalec. Dodałam pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną na plasterki kiełbasę. Smażyłam, co chwilę mieszając, około 15 minut. Dodałam posiekany czosnek i smażyłam jeszcze przez 3 minuty.
2. Do podsmażonej cebuli i kiełbasy dorzuciłam pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię. Wsypałam przyprawy i wszystko wymieszałam. Smażyłam całość 5 minut, co jakiś czas mieszając.
3. Dodałam obrane ze skóry i pozbawione nasion, pokrojone w kostkę świeże pomidory. Gotowałam pod uchyloną pokrywą około 20-25 minut. W międzyczasie kilka razy zamieszałam.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz