Składniki na kruchy spód:
- 200 g mąki
- 130 g zimnego masła 82%
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- łyżka śmietany 18% opcjonalnie gdyby ciasto nie chciało się zagnieść
oraz
-
800-900g umytych śliwek i dobrze osuszonych śliwek (użyłam
węgierek)
- łyżeczka brązowego cukru
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią albo pasty waniliowej
Przygotowanie kruchego spodu:
1. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Tortownicę delikatnie wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką pszenną.
2. W misce wymieszałam mąkę, cukier, posiekane masło, żółtka i sól. Ciasto wyrabiałam, aż zaczęło się kleić. Uformowałam kulę, owinęłam folią spożywczą i włożyłam do lodówki na godzinę.
3. Po godzinie ciasto wyjęłam z lodówki, rozwałkowałam podsypując je odrobiną mąki. Przełożyłam do formy na tartę, przykryłam papierem do pieczenia. Na papier wsypałam kulki ceramiczne. Piekłam 15 minut. Po tym czasie ściągnęłam papier wraz z kulkami. Wstawiłam ciasto ponownie do piekarnika i piekłam dodatkowe 10 minut.
4. Gotowe wyjęłam z piekarnika.
5. Śliwki po wypestkowaniu przekroiłam na pół po czym wymieszałam w misce z cukrem waniliowym i cynamonem.
6.
Na podpieczonym spodzie gęsto poukładałam śliwki.
7. Do
nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika włożyłam tartę, którą
piekłam przez 30 minut (ciasto należy obserwować, bo w zależności
od piekarnika ten czas może być o kilka, kilkanaście minut krótszy
lub dłuższy).
8. Po wyjęciu z piekarnika tartę studziłam na kratce. Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz