Pyszne brownie, które najbardziej mi smakuje zaraz po upieczeniu. Może trochę się wtedy kruszy, ale za to czekolada jest w środku jeszcze płynna.
Składniki:
- 280 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 240 g drobnego cukru
- 80 g mąki
- 100 ml wody
- garść orzechów włoskich
- garść migdałów
- łyżka cukru waniliowego
- 3 jajka
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C.
2. W garnku zagotowałam wodę, dodałam cukier i cukier waniliowy. Kiedy woda się zagotowała, ściągnęłam garnek z ognia i wrzuciłam połamaną czekoladę i masło. Poczekałam, aż składniki się rozpuściły i je wymieszałam.
3. Jajka roztrzepałam, wsypałam mąkę i krótko miksowałam. Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewałam do jajek czekoladę. Dodałam posiekane orzechy i migdały. Całość wymieszałam łyżką
4. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, wlałam masę czekoladową i wstawiłam na 25 minut do nagrzanego piekarnika.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz