Składniki na ciasto: (8- 10 naleśników)
- szklanka mąki
- 2- 4 jajka
- 2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszać pół na pół lub częściowo zastąpić gazowaną wodą mineralną, piwem)
- szczypta soli
- łyżka oleju + olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Jajka wbijam do miski, solę. Łączę z płynem. Cały czas mieszając (ubijając) dodaję stopniowo mąkę. Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśnej śmietany odstawiam na 30 minut do lodówki (niekoniecznie).
2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.
4. Do ciasta dodaję olej. Następne naleśniki smażę bez natłuszczania patelni.
4. Do ciasta dodaję olej. Następne naleśniki smażę bez natłuszczania patelni.
Składniki na farsz:
- 2 średnie cebule, drobno pokrojone
- 3- 4 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę albo poszatkowane
- 3 łyżki masła
- 7- 8 suszonych pomidorów, pokrojonych w paski
- pęczek natki pietruszki, posiekanej
- świeżo mielony pieprz do smaku
- sól do smaku
1. Na patelni roztopiłam masło, dodałam cebulę, czosnek i smażyłam kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż warzywa się zeszkliły.
2. Dołożyłam kurki, pietruszkę, pomidory i dusiłam na małym ogniu kilkanaście minut, aż grzyby zrobiły się miękkie.
3. Doprawiłam do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i wymieszałam.
4. Usmażone naleśniki wypełniłam farszem, zawinęłam i podsmażyłam na patelni.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz