Składniki:
- szklanka pęczaku
- 2 łyżki oliwy
- 2 awokado
- kwaśne jabłko
- 2 ząbki czosnki
- odrobina czarnuszki
- szczypta soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki majeranku
- odrobina kurkumy
- pęczek szczypiorku
- pól pęczka koperku
- 1,5- 2 łyżeczki sosu sojowego
Przygotowanie:
1. Opłukany pęczak wrzuciłam do garnka z
dwoma szklankami wrzątku. Gotowałam na małym ogniu, aż pęczak zrobił
się al dente, czyli około 15- 20 minut.
2. Na patelni rozgrzałam 1,5 łyżki oliwy wrzuciłam posiekane 2 ząbki czosnku, umytego i pokrojonego pora, pieprz, tymianek, majeranek, czarnuszkę i przykryłam pokrywką.
2. Na patelni rozgrzałam 1,5 łyżki oliwy wrzuciłam posiekane 2 ząbki czosnku, umytego i pokrojonego pora, pieprz, tymianek, majeranek, czarnuszkę i przykryłam pokrywką.
3. Po około 3 minutach, dodałam szczyptę soli i wymieszałam.
4. Obrałam jabłko, pokroiłam je w kostkę i dodałam na patelnię. Wszystkie składniki wymieszałam.
5. Oprószyłam całość kurkumą, wlałam odrobinę gorącej wody, dodałam obrane i pokrojone avocado. Wymieszałam.
5. Oprószyłam całość kurkumą, wlałam odrobinę gorącej wody, dodałam obrane i pokrojone avocado. Wymieszałam.
6. Do warzyw na patelni dodałam pęczak i chwilę mieszałam. Wlałam 0,5 łyżki oliwy z oliwek, zestawiłam z ognia.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz