Spaghetti ze świeżymi pomidorami


Składniki na 2 porcje:

- 1,5 kg dojrzałych pomidorów
- oliwa extra virgin
- kilkanaście listków świeżej bazylii
- 2- 3 ząbki czosnku 
- sól do smaku
- 200- 250 g spaghetti

Przygotowanie:                      

1. Umyte i osuzone pomidory przecięłam wzdłuż na połówki i włożyłam do garnka bez żadnych dodatków.
2. Dusiłam na małym ogniu przez 30 minut- z pomidorów musi ujść woda, a miąższ powinien stać się miękki.
3. Pomidory odcedziłam i przetarłam przez sito do czystego garnka. Dodałam wyciśnięte ząbki czosnku i sól do smaku. Całość gotowałam przez kilkanaście minut, aż sos zrobił się bardzo gęsty.
4. W drugim garnku, w osolonym wrzątku, ugotowałam spaghetti, według instrukcji na opakowaniu.
5. Gotowy sos rozrzedziłam odrobiną oliwy, wymieszałam z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Wyłożyłam na talerze i posypałam pokrojoną bazylią.





2 komentarze

  1. Korzystajmy z letnich pomidorów póki jeszcze są, pyszny makaron! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić taki sosik do makaronu póki jest sezon na pomidory. Witam w mojej akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń