Sernik z masą makowo-czekoladową



Składniki na masę serową
:


- 1 kg sera śmietankowego zmielonego trzykrotnie
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 szklanka drobnego cukru
- 5 jajek
- 3 - 4 łyżki likieru pomarańczowego (lub 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/3 szklanki śmietanki kremowej 36%

- kawałek masła do wysmarowania tortownicy

Składniki na masę makową:


- 375 g masy makowej z bakaliami
- 70 g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanka cukru
- 1/3 szklanki śmietany 36%
- 3 jajka

- cukier puder do oprószenia sernika (opcjonalnie)



Przygotowanie:

1. Tortownicę o średnicy 22 cm wyściełałam papierem do pieczenia, a jej brzegi natłuściłam masłem.
2. Piekarnik nagrzałam do 175 stopni.
3. Do misy włożyłam ser, mąkę i skórkę pomarańczową. Ucierałam mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na niskich obrotach, aż masa stała się gładka.
4. Stopniowo dodawałam cukier, cały czas miksując na małych obrotach miksera. Wbijałam kolejno jajka miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
5. Na koniec wymieszałam z likierem pomarańczowym, ekstraktem z wanilii i śmietanką. Masę wyłożyłam do tortownicy.
6. Do misy miksera włożyłam masę makową z bakaliami oraz mąkę, zmiksowałam na wolnych obrotach ze stopniowo wsypywanym cukrem.
7. Następnie kolejno dodawałam jajka miksując po każdym dodanym, przez około 30 sekund na wolnych obrotach miksera.
8. Dodałam śmietankę i wymieszałam. Na koniec połączyłam z posiekaną czekoladą.
9. Masę makową wyłożyłam na masę serową.
10. Na dno piekarnika lub dolną kratkę wstawiłam naczynie z gorącą wodą.
11. Sernik umieściłam na środkowej kratce piekarnika i piekłam przez 15 minut w 175 stopniach, następnie obniżyłam temperaturę do 120 stopni i piekłam przez kolejne 90 minut.
12. Po dokładnym ostudzeniu zdjęłam obręcz i wstawiłam sernik do lodówki na całą noc. Posypałam cukrem pudrem.
 

inspiracja: Kwestia Smaku



2 komentarze