- 175 g masła
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka, roztrzepane
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g maku
- otarta skórka z 2 pomarańczy - otarta skórka z 2 cytryn
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
1. Mąkę pszenną przesiałam z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszałam i na chwilę odstawiłam na bok.
2. W misie miksera utarłam masło z cukrem, na jasną i puszystą masę.
3. Stopniowo dodawałam jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do połączenia.
4. Do masy maślanej dodałam odłożone wcześniej suche składniki i krótko mieszałam szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodałam suchy mak, jogurt, otarte skórki z cytrusów i wymieszałam szpatułką.
5. Ciasto przelałam do tortownicy o średnicy 20 cm wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką pszenną.
6. Piekłam około godziny (a w razie potrzeby nawet dłużej) w temperaturze 150ºC do tak zwanego suchego patyczka.
Polewa:*
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- sok i skórka otarta z 1 małej pomarańczy
- otarta skórka z 1 cytryny
Przygotowanie:
Serek mascarpone dokładnie wymieszać łyżką (lub bardzo krótko mikserem) z sokiem z pomarańczy.
Wyłożyć na ostudzone ciasto, pokrywając górę i boki.
Udekorować otartą skórką z cytrusów.
* Pominęłam, ciasto oprószyłam cukrem pudrem.
Inspiracja: GoodFood magazine '101 cakes & bakes'.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz