Prażone jabłka z ryżem i sokiem z granatu

Dzisiaj klasyczne połączenie jabłka z cynamonem wzmocnione smakiem 
migdałów i kokosa dzięki użyciu mleka o tym smaku. 
Dodatkowo podrasowane sokiem z granatu. 
Uwielbiam! 
Składniki:

- szklanka ryżu
    - szklanka mleka kokosowego z puszki o obniżonej zawartości tłuszczu
    - szklanka mleka migdałowego 
    - 4 łyżki syropu klonowego
    - 1 łyżeczka pasty waniliowej
    - 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 4 obrane jabłka
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    - 1/2- 3/4 szklanki soku z granatów
    - 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
    - 1 łyżeczka pasty waniliowej
Przygotowanie:

1. Połączyłam w rondlu ryż, mleko migdałowe, mleko kokosowe, 2 łyżeczki syropu klonowego
wanilię i cynamon. Na średnim ogniu doprowadziłam do wrzenia.   
Zmniejszyłam gaz i gotowałam na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 20 minut 
lub do uzyskania gęstej i kremowej konsystencji.
2. Jabłka pokroiłam w dużą kostkę. Umieściłam je razem z mąkę kukurydzianą,1 łyżką soku z granatów w małym garnku. Wymieszałam i dodałam syrop klonowy, sok z cytryny, wanilię i pozostały sok z granatów. Mieszałam do połączenia składników. Dorzuciłam jabłka i ponownie wymieszałam tak, aby pokryły się wszystkimi produktami.
Prażyłam na małym ogniu, aż stały się miękkie, a sok wyparował.
3. Na talerzu albo w pucharku ułożyłam ryż, a na nim uprażone jabłka.
Z wierzchu oprószyłam cynamonem.

Gdy komuś z domowników przewód pokarmowy odmawia posłuszeństwa powstają wariacje na temat ryżu z jabłkami i cynamonem, które pozostają z nami już na stałe. 
Czasami ryż gotuję w dwóch garnkach, w jednym z dodatkami, a w drugim (dla chorej osoby) sam ryż na wodzie żeby jednak było bardziej dietetycznie :-)


1 komentarz