Dzisiaj klasyczne połączenie jabłka z cynamonem wzmocnione smakiem
migdałów i kokosa dzięki użyciu mleka o tym smaku.
Dodatkowo podrasowane sokiem z granatu.
Uwielbiam!
Składniki: - szklanka ryżu - szklanka mleka kokosowego z puszki o obniżonej zawartości tłuszczu - szklanka mleka migdałowego - 4 łyżki syropu klonowego - 1 łyżeczka pasty waniliowej - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 4 obrane jabłka - 2 łyżeczki mąki kukurydzianej - 1/2- 3/4 szklanki soku z granatów - 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny - 1 łyżeczka pasty waniliowej
Przygotowanie:
1. Połączyłam w rondlu ryż, mleko migdałowe, mleko kokosowe, 2 łyżeczki syropu klonowego,
wanilię i cynamon. Na średnim ogniu doprowadziłam do wrzenia.
Zmniejszyłam gaz i gotowałam na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 20 minut
lub do uzyskania gęstej i kremowej konsystencji.
2.
Jabłka pokroiłam w dużą kostkę. Umieściłam
je razem z mąkę kukurydzianą,1 łyżką
soku z granatów w małym garnku.
Wymieszałam i dodałam
syrop klonowy, sok z cytryny, wanilię i
pozostały sok z granatów. Mieszałam do
połączenia składników. Dorzuciłam
jabłka i ponownie wymieszałam
tak, aby pokryły się wszystkimi
produktami.
Prażyłam
na małym ogniu, aż stały się miękkie, a sok wyparował.
3.
Na talerzu albo w pucharku ułożyłam ryż, a na nim uprażone
jabłka.
Z wierzchu oprószyłam cynamonem.
Z wierzchu oprószyłam cynamonem.
Gdy komuś z domowników przewód pokarmowy odmawia posłuszeństwa powstają
wariacje na temat ryżu z jabłkami i cynamonem, które pozostają z nami
już na stałe.
Czasami ryż gotuję w dwóch garnkach, w jednym z dodatkami, a w drugim (dla chorej osoby) sam ryż na wodzie żeby jednak było bardziej dietetycznie :-)
Czasami ryż gotuję w dwóch garnkach, w jednym z dodatkami, a w drugim (dla chorej osoby) sam ryż na wodzie żeby jednak było bardziej dietetycznie :-)
pyszności!!! smak dziecinstwa
OdpowiedzUsuń