Muffiny z czekoladą

Od blisko pół roku to jedne z ulubionych muffinek mojego syna i jego przyjaciół.

    Składniki:


    - 150 g roztopionego masła

    - 150 g gorzkiej czekolady

    - 300 g pszennej mąki

    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    - 2 łyżki kakao

    - łyżka kawy Inki

    - 200 g cukru

    - łyżka cukru wanilinowego

    - 2 jajka

    - 170 ml mleka 

     

    Przygotowanie:

     

    1. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C.

    2. Mąkę przesiałam do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Całość wymieszałam. Dodałam cukier oraz cukier wanilinowy, ponownie wymieszałam.

    3. W drugiej misce połączyłam jajka z mlekiem.

    4. Do sypkich składników dodałam masę jajeczną, wszystko wymieszałam łyżką. Wlałam roztopione masło, wymieszałam. Na koniec dodałam posiekaną czekoladę.

    5. Wymieszaną masę wyłożyłam do papilotek umieszczonych w formie na muffiny. Wstawiłam do piekarnika. Piekłam przez około 25 minut do czasu tzw suchego patyczka.







Brak komentarzy

Prześlij komentarz