Dzisiaj według mnie najsmaczniejsza wersja leniwych.
Składniki na leniwe:
- 100 g mąki pszennej + około 25 g do posypania stolnicy
- jajko
- szczypta soli
Śliwki: *
- około 1/2 kg śliwek
- 3 łyżki masła
- ¼ szklanki cukru
Przygotowanie:
1. Do garnka wlałam wodę i zagotowałam.
2. W misce ser rozdrobniłam widelcem, wymieszałam go ze 100 g mąki, jajkiem i z solą.
3. Ciasto wyłożyłam na stolnicę, którą wcześniej oprószyłam mąką pszenną. Uformowałam z niego wałeczki, które pokroiłam na małe kluseczki.
4. Leniwe wrzucałam na wrzątek i gotowałam kilka minut (około 3 minut), aż wypłynęły na powierzchnię.
Karmelizowane śliwki: *
1. Śliwki przekroiłam na pół i usunęłam pestki.
2. Na patelni rozpuściłam masło, włożyłam śliwki i smażyłam przez kilka minut, aż owoce zmiękły.
Przewróciłam śliwki na drugą stronę, posypałam cukrem i przemieszałam.
3. Smażyłam kilka minut mieszając owoce w powstałym sosie.
Gorące śliwki wyłożyłam na leniwe.
* Śliwki można przygotować również według tego przepisu.
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! ;-)